FAQ

Kan ik beginnen met het kweken van karpers?

Steeds meer mensen hebben interesse in het kweken van karpers. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer je hier geen ervaring mee hebt, is het begin behoorlijk lastig. Ten eerste moet je weten welke karpers je wilt kweken en welke techniek je gaat gebruiken. Daarnaast moet je ook nog eens over de juiste materialen beschikken. Je kunt dus prima beginnen met het kweken van karpers, maar doe dit alleen wanneer jij je bewust bent van waar je aan begint. Anders is de kans groot dat het kweekproces de mist in gaat.

Hoe kweek je karpers in een tank?

Veel mensen denken dat karpers alleen in vijvers en grote waterpartijen gekweekt kunnen worden. Dit is echter niet het geval. Het is namelijk ook mogelijk om karpers te kweken in een tank. Dit is bijvoorbeeld makkelijk voor mensen die geen grote tuin hebben of een vijver missen. Om de karpers te kweken, moet je allereerst over een goede tank beschikken die groot genoeg is. De inhoud van de tank is afhankelijk van het aantal karpers waar jij mee begint. Ook moet je een filter hebben, zodat het water schoon blijft. Plaats deze nooit bovenop de tank, maar aan de achterkant of zijkant. Zorg er bovendien voor dat de karpers in de tank genoeg licht krijgen. Zij groeien dan immers sneller.

Welk voedsel gebruik je voor karpers?

Wanneer karpers geen voedsel krijgen, groeien zij ook niet. Sterker nog, ze sterven dan. Het regelmatig voeden van deze vissoort is dan ook belangrijk wanneer jij begint met kweken. Er zijn echter veel verschillende dingen die jij jouw karper kunt voeren. Zo is er veel onderscheid te maken in het soort voedsel. Wanneer je niet weet welk voedsel jij moet hebben, doe je er goed aan naar een visspeciaalzaak te gaan. Hier beschikken ze over het juiste voer voor karpers. Je kunt het ook via internet kopen, maar dan is de kans groot dat je verkeerd voedsel aanschaft. Dit kan zorgen voor zieke, dikke of zelfs dode karpers.

Wat zijn de verschillende karpersoorten?

Net als bij andere vissoorten zijn er ook binnen de karperfamilie verschillende soorten. De bekendste is de Europese karper. Deze karpersoort staat bij de meeste vissers beter bekend als de ‘gewone karper’. Naast de Europese karper kennen we ook nog de kroeskarper. Deze soort kan slechts 50 centimeter lang worden. Alleen wanneer een kroeskarper wordt gekruist met een ‘gewone karper’ kunnen langere varianten ontstaan. Andere bekende karpersoorten zijn de Aziatische karpers. Onder deze noemer vallen de graskarper, grootkopkarper en de zilverkarper. De bekendste en duurster soort onder de karpers is echter de koi karper. Laatstgenoemde is daarom ook geliefd onder kwekers.

In hoeverre is een karperkwekerij duurzaam?

Duurzaamheid speelt een steeds belangrijke rol in ons leven. Wat veel mensen niet weten, is dat een karperkwekerij en duurzaamheid vaak hand in hand gaan. De meeste mensen kweken karpers echter om ze te verhandelen. Je kunt de vissoort echter ook kweken om te voorzien in een deel van je eigen voedsel. Wanneer jouw karpers immers groot genoeg zijn, kun je ze bereiden en opeten. Hierdoor hoef jij dus geen vlees of vis meer te kopen bij de supermarkt. Zo draag jij ook nog eens bij aan het milieu.

Hoe kweek je verhandelbare karpers?

Het kweken van karpers begint voor de meeste mensen vaak als een hobby. Zodra kwekers echter in de gaten krijgen dat deze vissoort goed verhandelbaar is, worden karpers steeds vaker verkocht. Niet alle karpers zijn echter even goed verhandelbaar. Om verhandelbare karpers te kweken, moet jij jouw karpers goed verzorgen. Zo is de juiste voeding bijvoorbeeld belangrijk. Voer de karpers daarnaast niet te veel, want dit kan voor overgewicht of ziekte zorgen. Hierdoor zijn karpers een stuk minder interessant voor de verkoop. Denk bovendien niet even dat jij snel geld kunt verdienen met het kweken van karpers. Om verhandelbare karpers te kweken, moet jij namelijk de tijd nemen.